Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Wśród szerokich opcji, które proponuje kuchnia europejska należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, połączeń oraz spora dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Polakom włoska kuchnia, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Tymczasem włoska kuchnia to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie jedzenie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do tej potrawy. włoska restauracja bez glutenu w Krakowie Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza to cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, focaccia, piada i szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film