Tajemnice kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia lokalna uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego przeróżne ceremoniały, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, jakie szablonowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, iż najważniejszym i najbardziej sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z różnorodnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w zasadzie wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści podkreślają, iż jest smakowita oraz sycąca.